Opml-icon

OPML Export in Feedly Cloud

Opml-iconDe stopzetting van Google Reader was een meevaller. Als eerste positieve punt bracht het de RSS lezers terug in de belangstelling. Daarnaast zag niemand het nut in van een concurrerend product te ontwikkelen, want niemand zag het zitten om een concurrent te ontwikkelen van een Google dienst. In economische termen was Google Reader een monopolie, en iedereen is het er over eens dat monopolies een slechte zaak zijn.

Om een monopolie, of de gevreesde ‘vendor lock-in’ te bekampen, heb je standaard formaten nodig om de relevante gegevens te kunnen transporteren tussen verschillende diensten. OPML is het formaat dat de meeeste RSS lezers ondersteunen om hun abonnementsinformatie op te slaan.

Het is niet moeilijk om je OPML data van Feedly te krijgen, het is alleen niet intiutief om te vinden waar je het precies moet zoeken. Ik heb ernaar gezocht, en post het hier in de hoop dat het nuttig is voor iemand.

Wanneer je bent ingelogd op de Feedly Cloud, kan je gewoon naar de volgende link gaan:

Daar vind je een minimalistische pagina met de link “Click here to download your feedly OPML”. Klik die link, sla het bestand op waar je het gemakkelijk kan vinden in de toekomst, en je bent klaar.

De laatste maanden is er wat beweging gekomen in dit domein, en zowel nieuwe RSS lezers zijn verschenen (vb Digg Reader), net zoals bestaande services die een groot onderhoud kregen en werden uitgebreid (vb. Feedly)

Deze OPML exportlaat toe om deze verschillende diensten uit te proberen en te vergelijken met een minimum aan rompslomp. Keuze is belangrijk, maar ook dat je gemakkelijk kan kiezen.

Geef een reactie